Mikä on Linux?

Linux on avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmän, jonka on kehittänyt suomalainen Linus Torvalds 1990-luvun alussa. Järjestelmä perustui siis alussa avoimeen lähdekoodiin ja sitä käyttivät lähinnä alaan erikoistuneet ihmiset. Sittemmin Linuxin jakelu on osittain kaupallistunut ja asennukseen sekä ylläpitoon on saatavilla pätevää asiakaspalvelua. Näin ollen Linux on muuntautunut kaikenlaisille käyttäjille sopivaksi käyttöjärjestelmäksi.

Linux-käyttöjärjestelmästä on saatavilla erilaisia versioita, joiden joukosta käyttäjä voi valita itselleen sopivimman. Erilaisista jakelupaketeista käyttäjä voi valita myös sen, haluaako hän pelkän ydin-ohjelman vai tarvitseeko hän mukaan myös ulkoasukoodit ja erilaiset ohjelmat, kuten toimisto-ohjelmistot.

Monet uusista laitteista ja ohjelmistoista ovat Linux-yhteensopivia ajureiden kautta.

Miksi valita Linux?

Linuxin käyttäjät vannovat usein valitsemansa ohjelmiston nimeen. Windowsia suostutaan käyttämään yleensä vain silloin, kun jokin esimerkiksi työssä käytettävä ohjelma ei tue Linuxia. Seuraavassa on listattu käyttäjien yleisimmin mainitsemia syitä siihen, miksi he valitsivat Linuxin:

  • ilmainen tai ainakin edullinen
  • kevyt ohjelmisto, ei kuormita konetta niin paljon
  • nopea (johtuu yllä olevasta kommentista)
  • tietoturva omaa luokkaansa
  • helppokäyttöisyys
  • helppo päivittää, ylläpitää ja muokata mieleiseksi
  • käyttöjärjestelmäversioiden rajaton määrä: valinnanvaraa riittää

Käyttäjien kokemukset vakuuttavat

Eri käyttöjärjestelmien käyttäjät jakautuvat melko vahvasti omiin leireihinsä ja totta on sekin, että makuasioista ei voida kiistellä. Täältä voit kuitenkin lukea aitojen käyttäjien kommentteja ja kokemuksia Linux-käyttöjärjestelmästä.

Kaikki kokemukset ovat tietenkin henkilökohtaisia ja joku toinen voi kokea saman ominaisuuden eri tavalla. Silti yhteisössämme on käyttäjiä niin laajalla skaalalla, että lukija pystyy vaivatta muodostamaan joitakin yleistyksiä ja suuntaviivoja.

Olipa tuote mikä tahansa, ystävien tai muiden käyttäjien suosituksille annetaan paljon painoarvoa. Niin on myös Linuxin kohdalla. Olemme saaneet hyvää palautetta aidoista käyttäjäkommenteista. Nykyaikainen ja nopeasti päivittyvä käyttöjärjestelmä tarvitsee tuekseen myös aktiivisen ja avoimen käyttäjäjoukon, jolta voi kysyä tarvittaessa neuvoja ja mielipiteitä. Miksi siis et antaisi Linuxilla mahdollisuutta?